Na Polen gaat ook Rusland pedofielen gedwongen chemisch castreren

03-04-2013 20:02

Terwijl kinderen levenslang krijgen door wat hen is aangedaan, komen in veel landen pedofielen er nog altijd met relatief milde straffen vanaf.  

 

Het Russische parlement heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om mensen die seksuele misdaden hebben begaan tegen kinderen onder de 14 jaar gedwongen chemisch te castreren. In 2009 was Polen het eerste land in Europa dat vergelijkbare wetgeving invoerde. In beide landen was de belangrijkste reden om tot drastische maatregelen over te gaan het gigantisch hoge percentage pedofielen (in Rusland 97% !) dat na hun gevangenisstraf opnieuw in de fout gaat.

Pedofielen die ondanks hun straffen opnieuw kinderen misbruiken kunnen in Rusland nu ook levenslang gevangen worden gezet. Het besluit om ze chemisch te castreren wordt gemaakt naar aanleiding van een rapport van een forensische psychiater. De rechter heeft nog de mogelijkheid om andere medicatie voor te schrijven, omdat in sommige gevallen chemische castratie niet afdoende is. 

Seksuele geweldplegers tegen kinderen van 14 jaar en ouder krijgen de mogelijkheid om zich vrijwillig chemisch te laten castreren. Hierdoor zouden ze eventueel vervroegd kunnen worden vrijgelaten of een lagere straf kunnen krijgen. In de nieuwe wet wordt tegelijkertijd een einde gemaakt aan uitgestelde straffen, en kunnen veroordeelde pedofielen pas in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating als ze tenminste 80% van hun straf hebben uitgezeten.

 

Het Russische parlement besloot tot de wet vanwege de steeds groter wordende maatschappelijke onrust over het torenhoge aantal kinderen dat in Rusland het slachtoffer wordt van seksueel geweld. In 2008 waren dat er 1300, terwijl er daarnaast nog eens 5233 andere kinderen blootgesteld werden aan niet-gewelddadige seksuele misdaden. Eerder dit jaar pleegden enkele pedofielen die met proefverlof waren onmiddellijk nieuwe misdaden tegen kinderen (2), wat onder het publiek voor grote verontwaardiging zorgde en de roep om verplichte castratie steeds luider deed klinken.

 

In 6 jaar 20x zoveel seksmisdrijven tegen kinderen 

'Pedofielen zijn zieke en gevaarlijke mensen die nooit volwaardige leden van de maatschappij zullen zijn. Daarom is het ons doel om gezonde mensen, onze kinderen die nog hun hele leven voor zich hebben, te beschermen,' was de motivatie van Anton Belyakov, parlementslid van de loyalistische Eerlijk Rusland partij. Collega parlementslid Tatyana Yakovleva (Verenigd Rusland) wees daarbij op het feit dat het aantal seksmisdrijven tegen minderjarigen in Rusland sinds 2005 vertwintigvoudigd (!) is. (1)

Tot nu toe kende Rusland net als Nederland relatief milde straffen aan pedofielen toe. De praktijk was dat een veroordeelde pedofiel slechts 3 tot 4 jaar gevangen zat, waarna 97 van de 100 na hun vrijlating opnieuw in de fout gingen. In Nederland sprak alleen Rita Verdonk van Trots Op Nederland zich in 2009 openlijk uit voor de invoering van gedwongen chemische castratie (3). Begin dit jaar pleitte de PVV ervoor om veroordeelde pedofielen levenslang onder toezicht te stellen om zo kinderen beter tegen hen te beschermen (4). Chemische castratie mag in ons land alleen met toestemming of op verzoek van de dader worden toegepast.

 

Bij chemsche castratie krijgen pedofielen het vrouwelijke hormoon progesteron toegediend, dat het mannelijke hormoon testosteron verminderd waardoor het libido wordt verlaagd. Onder wetenschappers heerst er verdeeldheid over de methode, aangezien de bijwerkingen van de toegediende middelen -depressie, vermoeidheid, diabetes en trombose- officieel geen onderdeel uitmaken van de straf.